Als je er tijdens je zwangerschap achter komt dat je hand-, voet- en mondziekte hebt, dan is dat natuurlijk even schrikken. Maar wat is het precies en is het gevaarlijk om hand voet en mond ziekte te hebben als je zwanger bent? We geven je alle informatie.

 

Wat is Hand voet en mond ziekte?

Hand- en klauwzeer is een zeer besmettelijke ziekte die vooral door kinderen wordt opgelopen. Het wordt zo genoemd omdat het kan leiden tot pijnlijke blaren in de mond en uitslag op de handen en voeten.

 

Symptomen in het kort:

  • Koorts
  • Verlies van eetlust
  • Misselijkheid
  • Keelpijn
  • Algemene malaise
  • Eén tot twee dagen na het begin van de koorts: kleine blaasjes en pijnlijke zweertjes
  • Huiduitslag op handen en voeten (rode, niet-jeukende vlekken)
  • Zelden: Uitslag op de billen, in de genitale zone, op de knie of elleboog.

 

 

Hand voet en mond ziekte en ik ben zwanger

Als je tijdens de zwangerschap hand voet mond ziekte krijgt, dan is dat meestal ongevaarlijk. Tijdens en na de geboorte kan een pasgeborene besmet raken via de moeder. In zeer zeldzame gevallen kan de infectie zich dan uitbreiden naar het hele lichaam van het kind en tot complicaties leiden. Het risico van deze zogenaamde systemische infectie neemt af na de eerste twee weken van het leven.

 

De symptomen

zwanger zijn en hand mond voet ziekte krijgen is geen pretjeVeel mensen merken de infectie niet eens op. Als symptomen zoals koorts en huiduitslag optreden, verdwijnen deze na ongeveer een week vanzelf. Normaal heeft de ziekte geen gevolgen. Slechts in zeer zeldzame gevallen veroorzaakt hand- en klauwzeer complicaties zoals hersenvliesontsteking.

Hand- en klauwzeer is in eerste instantie vaak merkbaar door koorts. De meestal jonge patiëntjes kunnen zich ook onwel voelen, een zere keel hebben of geen eetlust hebben.

Na 1 tot 2 dagen ontstaat uitslag in de mond: er verschijnen kleine rode vlekjes, vooral achter in de mond, op de tong en op het tandvlees, die kunnen uitgroeien tot blaren en vervolgens tot pijnlijke zweertjes. Kinderen vermijden hierdoor slikken, dus kan er veel speeksel uit de mond komen.

Nog eens 1 tot 2 dagen later verschijnen er rode, soms licht verheven vlekken op de huid, meestal op de handpalmen en de voetzolen. De uitslag kan echter ook voorkomen op de billen, de genitaliën, de knieën of de ellebogen. In de regel, jeukt het niet. Er bestaat echter ook een atypische vorm met hevige jeuk.

Sommige plekken veranderen in blaren die na een paar dagen korstjes vormen, vooral rond de mond. De uitslag geneest meestal na een week of zo. Er zijn geen littekens meer.

We hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Je bent zwanger? Lees dan ook eens onze artikelen over geslachtsbepaling en de 13 weken echo en 20 weken echo door.