Ben je zwanger? En ben je benieuwd of je een zoontje of een dochtertje gaat krijgen? Sommige ouders willen pas bij de geboorte weten of het om een jongetje of meisje gaat, maar veel mensen kunnen niet zo lang wachten. Wil je het liefst zo snel mogelijk weten wat het geslacht van je baby is? In dit artikel bespreken we vanaf wanneer je het geslacht precies kunt bepalen. Ook bespreken we wanneer je de eerste echo kunt laten maken en of het tijdens die echo al mogelijk is om iets over het geslacht van je kindje te zeggen.

 

Vanaf wanneer kun je het geslacht van je baby bepalen?

 

Het geslacht van je baby staat al vast vanaf de bevruchting. Of je een jongetje of meisje gaat krijgen, hangt immers af van de chromosomen. De mannelijke zaadcel speelt hierin een cruciale factor: deze kan een X-chromosoom of een Y-chromosoom bevatten (de vrouwelijke eicel bevat altijd een X-chromosoom). Als de zaadcel een X-chromosoom bevat, wordt de baby een meisje (XX) en als de zaadcel een Y-chromosoom bevat, wordt het een jongetje (XY).

Zodra de bevruchting plaatsvindt, ligt het geslacht dus al vast. Maar dat betekent niet dat het geslacht ook al gelijk te herkennen is. Het duurt namelijk even voordat er verschillen tussen jongens en meisjes zichtbaar worden. De eerste weken na de bevruchting, als het embryo zich aan het ontwikkelen is, zien jongens en meisjes er in de buik nog precies hetzelfde uit.

Bij zowel jongens als meisjes begint zich al na een paar weken het geslachtsorgaan te ontwikkelen, maar ook deze zien er in de beginfase nog identiek uit. Het gaat dan om een klein uitsteekseltje tussen de benen. Pas vanaf ongeveer 11 weken begint dit uitsteekseltje zich, onder invloed van geslachtshormonen, te ontwikkelen tot herkenbare geslachtsorganen. Bij een jongetje groeit dit uitsteekseltje zich dan uit tot een piemeltje en bij een meisje groeit het geslachtsorgaan uit tot een clitoris.

Na ongeveer 16 tot 20 weken zijn de geslachtsorganen volledig ontwikkeld. Omdat de geslachtsorganen nu goed van elkaar te onderscheiden zijn, is het vanaf week 16 ook mogelijk om het geslacht te bepalen. In sommige gevallen kan er al iets eerder een schatting worden gemaakt, afhankelijk van de ontwikkeling van de baby.

 

Wanneer vindt de eerste echo plaats?

 

Wanneer vindt de eerste echo precies plaats? De eerste echo wordt ook wel de termijnecho genoemd. Deze vindt standaard na ongeveer 8 tot 14 weken zwangerschap plaats. Deze echo (vaak rond de 13e week) is vooral bedoeld om te kijken of alles in orde is. Tijdens de echo kan worden bepaald hoe lang je precies zwanger bent. Ook kan er worden gekeken of het embryo zich op de juiste manier aan het ontwikkelen is en of er zich in dit vroege stadium geen problemen voordoen. Ook krijg je vaak informatie over extra onderzoeksmethodes zoals de NIPT test.

Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of het hartje goed klopt. Als je in verwachting bent van een meerling, kan dit ook tijdens deze eerste echo worden vastgesteld. Over het algemeen kan deze echo uitwendig (via de buik) plaatsvinden, behalve als je er erg vroeg bij bent. In dat geval kan het zo zijn dat het embryo nog te klein is om via een uitwendige echo te worden gezien en kan er beter een inwendige (vaginale) echo worden gemaakt.

 

Kun je bij de eerste echo het geslacht al bepalen?

Omdat de geslachtsorganen zich pas na ongeveer 16 weken helemaal ontwikkeld hebben, vindt de eerste echo over het algemeen te vroeg plaats om het geslacht van de baby te kunnen bepalen. Deze eerste echo is dus vooral bedoeld als vroegtijdige medische controle. Tijdens de 20 weken echo, die (zoals de naam al suggereert) rond de 20 weken zwangerschap plaatsvindt, is het wél mogelijk om het geslacht van de baby te bepalen. Voor een betrouwbare geslachtsbepaling zul je dus nog eventjes geduld moeten hebben.

Kun je niet zo lang wachten? Dan kun je na de eerste echo nog een tussentijdse echo laten maken, de zogeheten pret echo. Deze echo vindt over het algemeen plaats tussen de termijnecho en de 20 weken echo. Tijdens een pret echo wordt er geen medisch onderzoek gedaan. Deze echo is vooral bedoeld voor mensen die het leuk vinden om beelden van de baby mee naar huis te kunnen nemen. Ook kun je vragen of er tijdens de pret echo naar het geslacht kan worden gekeken. Als de pret echo ná 16 weken plaatsvindt (dus als het geslachtsorgaan van de baby zich al tot een piemeltje of clitoris aan het ontwikkelen is), kan het zo zijn dat het mogelijk is om tijdens deze echo al iets over het geslacht te zeggen.

Alternatieve methodes (niet wetenschappelijk)

is de ramzi theorie betrouwbaar
Vóór deze tijd is er alleen nog een uitsteekseltje tussen de benen te zien. Volgens sommige mensen is er ook over dit uitsteekseltje al iets te zeggen. De Nub-theorie (vernoemd naar het woord ‘nub’ wat in het Engels ‘bultje’ betekent) stelt namelijk dat de hoek van dit uitsteekseltje iets over het geslacht kan zeggen. Bij meisjes staat het uitsteekseltje, volgens deze theorie, in het verlengde van de ruggengraat. Bij jongetjes staat het uitsteekseltje in een hoek van ongeveer 30 graden tot het lichaam.

Een andere methode die zegt dat je de baby al sneller kunt bepalen is de Ramzi theorie. Deze theorie zegt dat je door de plaats van de placenta al vroegtijdig kunt vaststellen of je baby een jongen of een meisje wordt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nog geen uitsluitsel gegeven over de betrouwbaarheid van deze theorie. Als je helemaal zeker wilt zijn van het geslacht, kun je dus het beste even wachten op de 20 weken echo (of op een pret echo na ongeveer 16 weken).