De 20 weken echo is een echo die standaard tussen de 18 en 21 weken zwangerschap plaatsvindt. Deze gedetailleerde echo is meestal de laatste echo van de zwangerschap. De eventuele termijnecho (na ongeveer 10 weken) en 13 weken echo hebben dan dus allebei al plaatsgevonden. Maar kun je bij een 20 weken echo het geslacht al herkennen? In dit artikel bespreken we wat er precies onderzocht wordt tijdens de 20 weken echo en of het tijdens deze echo mogelijk is om op een betrouwbare manier het geslacht van je baby te bepalen.
Wat wordt er onderzocht tijdens de 20 weken echo?
Vanaf week 18 kun je ervoor kiezen om deze echo te laten maken. Dan zit ongeveer de helft van de zwangerschap erop, wat betekent dat er al vrij veel over de gezondheid en ontwikkeling van je baby gezegd kan worden. Omdat de baby tijdens deze echo al een stukje groter is dan tijdens eerdere echo’s, is een inwendige (vaginale) echo over het algemeen niet nodig. Een inwendige echo vindt namelijk plaats als het embryo nog te klein is om goed op een uitwendige echo weergegeven te worden. Maar tijdens de 20 weken echo volstaat de uitwendige echo dus. Het totale proces zal ongeveer een half uurtje in beslag nemen, de echoscopist zal vervolgens gelijk de uitslag kunnen geven.
De 20 weken echo is vooral bedoeld als medische screening. Tijdens deze echo wordt er gekeken of je baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Zo wordt er (onder andere) gekeken naar
- de botten,
- de hersenen,
- de ruggengraat,
- het hartje,
- het gezicht,
- de nieren
- en de buikwand van de baby.
Ook wordt er op specifieke aandoeningen, zoals
- verschillende syndromen,
- een open rug,
- een open schedel
- of afwijkingen aan de organen.
Als er afwijkingen gevonden worden, kan dit een reden zijn voor vervolgonderzoek.
Verder wordt er meer algemeen gekeken of je
- baby goed groeit,
- of de placenta geen afwijkingen vertoont
- en of er voldoende vruchtwater aanwezig is.
De echoscopist zal al deze aspecten met je doornemen aan de hand van de echo. In 95% van de gevallen wordt er tijdens de 20 weken echo geen afwijking gevonden en ziet alles er goed uit. In 5% van de gevallen is er dus wel iets aan de hand. Wat dat precies is, verschilt per situatie. In sommige gevallen gaat het om een aandoening die vanzelf weer overgaat, in andere gevallen betekent het dat je terug moet komen voor ander onderzoek of medische behandelingen.
Lees ook eens over zwanger zijn en Hand-, voet- en mondziekte hebben.
Is het geslacht herkennen al mogelijk bij de 20 weken echo?
Zoals gezegd is het voornaamste doel van de 20 weken echo de medische screening. En als toekomstige ouder wil je natuurlijk het liefste dat je kindje gezond is. Maar veel mensen zijn vanzelfsprekend óók erg benieuwd of ze een jongetje of een meisje gaan krijgen. Tijdens de eventuele echo’s in de beginfase van de zwangerschap is het geslacht van de baby nog niet af te lezen. Dit komt omdat het geslachtsorgaan van de baby dan nog niet ver genoeg ontwikkeld is. Kan er bij de 20 weken echo wel een betrouwbare geslachtsbepaling worden gedaan?
Na 20 weken zwangerschap is je baby al zo’n 25 centimeter groot. Je kindje is nu ongeveer op de helft van zijn of haar uiteindelijke geboortelengte. De baby weegt ongeveer 320 gram. Ook kan de baby nu horen: hij of zij zal omgevingsgeluiden en stemmen van buiten de buik kunnen opvangen. En het geslachtsorgaan van de baby heeft zich na 20 weken zwangerschap ook ontwikkeld.
Ontwikkeling geslachtsorgaan van je baby
Na week 11 van de zwangerschap begint het kleine uitsteekseltje tussen de benen van de baby zich namelijk tot een piemeltje of clitoris te ontwikkelen. Dit proces duurt even, vandaar dat het in de beginfase van de zwangerschap nog lastig is om jongens en meisjes van elkaar te onderscheiden. Maar na zo’n 17 weken is het uitsteekseltje uitgegroeid tot een herkenbaar geslachtsorgaan. En daarna is het ook mogelijk om op een betrouwbare manier het geslacht van je baby te bepalen. Dat betekent dat je tijdens de 20 weken echo inderdaad het geslacht kunt herkennen.
Vertel daarom voorafgaand aan de 20 weken echo aan de echoscopist of je het geslacht wilt weten of niet. Houd er verder rekening mee dat de echoscopist niet verplicht is om het geslacht te bepalen (omdat het hier vooral om een medisch onderzoek gaat). En dat het soms lastig kan zijn omdat de baby net in een verkeerde positie ligt. In deze gevallen kun je er altijd voor kiezen om nog een extra echo te laten maken, zodat je toch nog achter het geslacht van je kindje kunt komen.