geslacht herkennen en bepalen van je baby

Wordt het een jongen of een meisje? Als je zwanger bent, dan wil je natuurlijk het allerliefst dat je kindje gezond is. Maar veel mensen zijn ook erg benieuwd naar het geslacht van hun baby. Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om tijdens de geboorte pas achter het geslacht van hun baby te komen, willen andere mensen liever al tijdens de zwangerschap weten of het om een jongetje of meisje gaat.

Met een echo kun je het geslacht op een betrouwbare manier herkennen. Maar dit kan pas als je baby zich ver genoeg ontwikkeld heeft. Hieronder bespreken we daarom wat er allemaal bij geslachtsbepaling komt kijken. Vanaf wanneer kun je precies het geslacht van je baby bepalen? Welke echo’s kun je laten doen? En is het ook mogelijk om zonder echo het geslacht van je baby te voorspellen?

 

Vanaf wanneer kun je het geslacht van je baby herkennen?

 

Welke mogelijkheden zijn er voor geslacht herkennen babyVanaf wanneer is het precies mogelijk om het geslacht van je baby te bepalen? Een echo is een betrouwbare manier van geslachtsbepaling, maar een echo kan het geslachtsorgaan pas herkennen als je baby zich ver genoeg ontwikkeld heeft. De geslachtskenmerken (de testikels en penis in het geval van een jongen en de vagina en clitoris in het geval van een meisje) moeten zich ver genoeg ontwikkeld hebben om zichtbaar te zijn op de echo.

 

De ontwikkeling van de geslachtsorganen

 

Vanaf wanneer kan de echo het geslacht herkennen? Of je baby een jongen of meisje wordt, is al tijdens de bevruchting bepaald. Een jongen heeft immers XY-chromosomen en een meisje heeft XX-chromosomen. Toch zien alle embryo’s er in de eerste weken van de zwangerschap precies hetzelfde uit. De geslachtskenmerken zijn zich dan nog niet aan het ontwikkelen. Dit gebeurt pas na de zesde week van de zwangerschap. Dan begint een jongetje testikels te ontwikkelen en een meisje eierstokken te ontwikkelen. Omdat het hier om inwendige geslachtsorganen gaat, zijn deze echter nog niet op een echo te zien.

Ook de uitwendige geslachtsorganen beginnen rond deze tijd met ontwikkeling. Maar deze lijken in het begin nog erg op elkaar. Zowel bij een jongetje als meisje begint zich namelijk een klein uitsteekseltje of bultje te vormen. Bij een jongen is dit de penis en bij een meisje de clitoris, maar qua uiterlijk ziet het geslachtsorgaan er op een echo nu nog ongeveer hetzelfde uit. Een betrouwbare geslachtsbepaling is nu dus nog niet mogelijk.

Lees meer over wanneer je het geslacht van je baby kunt bepalen

 

Geslachtsbepaling baby met echo

 

Wanneer kan dit dan wel? Over het algemeen zijn de geslachtsorganen na zo’n 14 weken zwangerschap ver genoeg ontwikkeld om zichtbaar te zijn op een echo. De baby is dan ongeveer zo groot als een grote citroen. Naast geslachtsorganen zijn ook de nageltjes en wenkbrauwen rond deze tijd al ontwikkeld.

 

Voor een geslachtsbepaling echo zul je dus enkele maanden geduld moeten hebben. Ook kun je er nog niet vanuit gaan dat een echo na 14 weken altijd gelijk uitsluitsel geeft. In enkele gevallen blijkt tijdens de 20 weken echo tóch dat het geslacht verkeerd was ingeschat. En het kan ook zo zijn dat het geslachtsorgaan simpelweg niet op de echo te zien is, het omdat de baby bijvoorbeeld net met de benen voor het geslachtsdeel ligt. Maar als je echt niet kunt wachten, dan kun je er dus voor kiezen om na 13 weken een tussentijdse echo te laten doen.

 

Als je niet voor deze tussentijdse echo kiest, dan zul je het geslacht te weten kunnen komen tijdens de 20 weken echo. Deze echo vindt over het algemeen plaats tussen week 18 en 22 van de zwangerschap. Tijdens deze echo kan er gekeken worden naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar je kunt dus ook om een geslachtsbepaling vragen. Want in de 20 weken echo is het geslacht van de baby over het algemeen goed te herkennen.

 

Geslachtsbepaling met bloedtest

 

bloed afnemen voor de nipt testNaast de echo is er nog een andere manier om het geslacht te bepalen: de bloedtest, die ook wel de NIPT-test (wat voor ‘niet-invasieve prenatale test’ staat) wordt genoemd. Deze kan in een vroege fase van de zwangerschap worden uitgevoerd om te kijken of de baby mogelijk last heeft van chromosoomafwijkingen (zoals het Downsyndroom). Omdat dit een DNA-test is, kan er ook naar het geslacht van de baby worden gekeken met deze test. Er wordt dan gekeken of de baby XY-chromosomen of XX-chromosomen heeft.

 

Omdat de geslachtsorganen zich hiervoor nog niet ontwikkeld hoeven te hebben, kan deze test al eerder in de zwangerschap plaatsvinden. Over het algemeen geeft deze test al een betrouwbaar resultaat na 8 weken. In Nederland is het echter niet mogelijk om met de NIPT-test het geslacht te bepalen. Het is hier namelijk niet toegestaan om tijdens deze test ook de geslachtshormonen te onderzoeken. Er kan dus alleen naar afwijkingen worden gekeken.

 

De pret echo na 13 weken zwanger

 

Als je zwanger bent dan zullen er (in Nederland) over het algemeen twee verschillende echo’s van je baby worden gemaakt. De eerste echo zal rond de 10 weken plaatsvinden en is bedoeld om te kijken hoe lang je al zwanger bent, of de zwangerschap zich binnen (en niet buiten) de baarmoeder plaatsvindt en of de gezondheid van de baby op het eerste gezicht in orde lijkt. Tijdens deze echo is er nog geen sprake van een geslachtsbepaling, omdat de baby zich dan nog niet ver genoeg ontwikkeld heeft.

 

De tweede echo, die we hierboven al noemden, zal over het algemeen plaatsvinden rond de 20 weken. Dit is een medische echo die bedoeld is om te kijken of een baby geen afwijkingen of aandoeningen heeft. Omdat de baby zich nu al een stuk verder ontwikkeld heeft, kan de echo ook het geslacht van de baby bepalen. Hoewel geslachtsbepaling geen vast onderdeel van deze echo is, kun je er dus wel om vragen als je graag het geslacht wilt weten.

 

Geslachtsbepaling van je baby na 14 weken

 

de pretecho geeft duidelijkheid over het geslachtMaar tussen deze twee standaard echo’s, kun je ook nog een zogeheten ‘pret echo’ laten uitvoeren. Deze echo vindt over het algemeen plaats na ongeveer 13 of 14 weken zwangerschap, wanneer geslachtsbepaling al mogelijk zou moeten zijn. Als je niet kunt wachten op de 20 weken echo om achter het geslacht van je baby te komen, kun je er dus voor kiezen om na 14 weken al een pret echo te laten maken.

 

De pretecho is vaak zo voorbij

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze echo echt voor de lol. Dat betekent dat er niet actief wordt gezocht naar medische afwijkingen. Mensen die voor een pret echo kiezen doen dat vaak omdat ze het leuk vinden om de beelden mee naar huis te kunnen nemen. Ook is het tijdens de pret echo vaak mogelijk dat er andere mensen (dan je partner) bij de echo aanwezig zijn, zoals vrienden en familie. En je kunt dus om een pret echo vragen als je erg benieuwd bent naar het geslacht van je baby.

In de meeste gevallen kan het geslacht op deze echo worden herkend, maar omdat het nog vrij vroeg in de zwangerschap is, kan het ook zo zijn dat de echo nog niet duidelijk genoeg is om helder uitsluitsel te geven. In dat geval zul je toch wat langer geduld moeten hebben en op een later moment moeten terugkomen voor de geslachtsbepaling.

 

De 20 weken echo: het geslacht herkennen

 

De 20 weken echo is een echo die in principe standaard plaatsvindt, rond de twintigste week van de zwangerschap. Tijdens de 20 weken echo moet het geslacht van de baby goed te herkennen zijn. De meeste mensen die het geslacht van de baby graag willen weten, zullen hier dus tijdens deze echo achter komen.

 

Het belangrijkste onderdeel van de 20 weken echo is echter niet de geslachtsbepaling, maar het medische onderzoek. Tijdens deze echo wordt er namelijk gekeken of de zwangerschap nog goed verloopt en de baby zich op de juiste manier aan het ontwikkelen is. Zo wordt er op de echofoto gekeken of de baby genoeg vruchtwater heeft, of hij of zij wel goed groeit en of de placenta in orde is.

Daarnaast wordt de baby op mogelijke lichamelijke afwijkingen onderzocht, zoals

  • afwijkingen aan de organen,
  • botten
  • en ledematen.

Als er inderdaad afwijkingen gevonden worden, wordt de moeder mogelijk doorverwezen voor een vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

 

Geslachtsbepaling na 20 weken

 

Maar naast het medische gedeelte, kun je tijdens de 20 weken echo dus ook om een geslachtsbepaling vragen. Na 20 weken is het geslacht van de baby over het algemeen namelijk goed zichtbaar. Dit betekent dat de echoscopist zal kunnen zien of je zwanger bent van een jongen of meisje. Besluit daarom altijd voorafgaand aan de 20 weken echo of je het geslacht van de baby wilt weten, of dat je liever wilt dat het een verrassing blijft tot de geboorte.

Als je graag het geslacht wilt weten, kun je dit tijdens de 20 weken echo aangeven. Ook kun je vragen of het geslacht van de baby op een briefje wordt gezet. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je van plan bent om een ‘gender reveal’-feestje te organiseren en het geslacht van de baby nog eventjes een verassing moet blijven.

Let er wel op dat de echoscopist niet verplicht is om tijdens de 20 weken echo het geslacht van je baby vast te stellen. Ook is het niet altijd een optie. In sommige gevallen is het geslacht lastig te herkennen, als de baby bijvoorbeeld in een onhandige houding ligt zodat het geslachtsorgaan niet goed zichtbaar is. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om op een ander moment alsnog een pret echo te laten maken.

 

Het geslacht van je baby voorspellen

 

Als je zeker wilt weten of je zwanger bent van een jongen of een meisje, zul je dus enkele maanden geduld moeten hebben. Na ongeveer 14 weken zal een echoscopist op een betrouwbare manier het geslacht van je baby kunnen bepalen. Maar zijn er ook manieren waarop je eerder al het geslacht van je baby kan voorspellen?

Lees meer over verschillende methodes die zeggen dat ze het geslacht van je baby kunnen voorspellen, zoals:

 

De maanstand en andere theorieën

 

Natuurlijk heb je de zogeheten bakerpraatjes: bijgeloof over geslachtsbepaling. Het kan leuk zijn om aan de hand van deze theorieën te raden of je een jongetje of een meisje krijgt, maar ze zijn niet wetenschappelijk bewezen. Neem ze dus altijd met een korreltje zout.

 

Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je een grotere kans hebt om een jongen te krijgen als je tijdens de zwangerschap vaak last van koude voeten hebt, of als je gevoelige ribben hebt. Ook ruwe handen tijdens de zwangerschap zouden op een jongen wijzen, terwijl zachte handen juist weer een meisje zouden betekenen. Een gevoelige navel wijst ook op een meisje. Daarnaast zeggen sommige mensen dat de positie van de baby in de buik iets over het geslacht zegt: een hoge baby betekent een meisje en een lage baby zou een jongen moeten betekenen.

 

 Geslacht van je baby voorspellen met astrologische theorieën

Verder bestaan er enkele astrologische theorieën waarmee je het geslacht zou kunnen bepalen. Zo zeggen sommige mensen dat het mogelijk is om het geslacht van de baby te bepalen aan de hand van de maanstand. Deze theorie werkt alleen bij vrouwen die al eerder een kindje hebben gehad. De theorie stelt namelijk het volgende: als er binnen drie dagen nadat het eerste kindje geboren is een nieuwe maanstand zijn intrede doet, dan zal het volgende kindje een ander geslacht hebben. Dus als je eerste kindje een meisje is en er doet zich binnen drie dagen na de geboorte een nieuwe stand van de maan voor (volle maan, eerste kwartier, halve maan, laatste kwartier) dan zou het volgende kindje een jongen moeten zijn.

 

Ook de Chinese geboortekalender wordt vrij veel gebruikt om het geslacht van baby’s mee te voorspellen. Deze kalender gaat uit van de leeftijd van de moeder en de maand van de bevruchting. Deze gegeven worden in een tabel verwerkt en op basis hiervan wordt er een voorspelling over het geslacht van de baby gedaan.

 

 De Nub theorie en de Ramzi theorie

 

Maar zoals gezegd zijn dit vooral vormen van bijgeloof, die niet via een wetenschappelijke methode bewezen zijn. Het zijn dus geen bijzonder betrouwbare theorieën. Een theorie die wél enigszins betrouwbaar is en die kan helpen bij het vroegtijdig voorspellen van het geslacht van de baby is de Nub theorie.

 

geslacht snel bepalen met de ramzi theorieDe Nub theorie doet een voorspelling aan de hand van de hoek die het (nog niet ontwikkelde) geslachtsorgaan tot het lichaampje van de baby heeft. Hoewel het geslachtsorgaan pas na zo’n 14 weken ver genoeg ontwikkeld is om deze duidelijk te kunnen onderscheiden, kun je al na zo’n 12 weken de beginselen van een geslachtsorgaan zien, in de vorm van een klein bobbeltje. Aan de hand van de Nub theorie kan er op basis van dit bobbeltje al voorspellingen over het geslacht van de baby worden gedaan.

 

Een andere populaire theorie, die zich ook baseert op de echo, is de Ramzi theorie. Met deze theorie zou al na zo’n 6 weken het geslacht van de baby kunnen worden bepaald, door te kijken naar de positie van de placenta ten opzichte van de baby. Of deze theorie echt werkt, is echter nog maar de vraag.

 

De Nub theorie

 

De Nub theorie verwijst naar het Engelse woord ‘nub’, wat letterlijk bobbel of bultje betekent. Na ongeveer 12 weken begint het geslachtsorgaan van de baby zich te ontwikkelen. Bij een jongen begint de penis zich te vormen en bij het meisje begint de clitoris zich te ontwikkelen. Deze zijn dan nog niet goed van elkaar te onderscheiden, beide zien er in het begin namelijk uit als een kleine bobbel (aan deze bobbel heeft de Nub theorie zijn naam te danken).

 

Hoe werkt de Nub theorie?

 

Hoewel het geslachtsorgaan in deze fase van de zwangerschap niet ver genoeg ontwikkeld is om te kunnen bepalen of het om een jongen of meisje gaat, kun je op de echo al wél kijken in wat voor hoek het bobbeltje staat. De uitsteeksels zien er qua vorm hetzelfde uit, maar bij een jongen staat hij in een andere hoek ten opzichte van het lichaam dan een meisje. Wat is precies het verschil? Bij een jongen staat het iets meer omhoog: het uitsteekseltje maakt dan een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van het lichaam. Bij een meisje is dit niet het geval: het uitsteekseltje loopt dan ongeveer evenwijdig met de ruggengraat.

 

Wat betekent dit voor de geslachtsbepaling? Omdat de hoek van dit uitsteekseltje al na zo’n 12 weken op de echo te zien is, zou je aan de hand van de Nub theorie al vroeg in de zwangerschap moeten kunnen bepalen of je zwanger bent van een jongen of een meisje. Normaal gesproken vindt de geslachtsbepaling op zijn vroegst pas rond de 14 weken plaats, als het geslachtsorgaan ver genoeg ontwikkeld is om duidelijk te kunnen onderscheiden waar het om gaat. Maar als je niet zo lang kunt wachten, kun je dus ook al na 12 weken een echo laten maken.

 

In dat geval is het belangrijk om aan je echoscopist te vermelden dat je graag, aan de hand van de Nub theorie, het geslacht van je baby wilt bepalen. Dan kan de echoscopist hier rekening mee houden tijdens het maken van de echo. Om goed te kunnen zien in welke hoek het bobbeltje precies staat, is het namelijk nodig dat de echo vanaf de zijkant wordt gemaakt.

 

Is de Nub theorie betrouwbaar?

 

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten of de Nub theorie ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Er is nog geen onomstotelijk bewijs gevonden dat de Nub theorie echt werkt, maar verschillende onderzoeken lijken wel te suggereren dat deze theorie inderdaad kan helpen om het geslacht van de baby te voorspellen. Daar staat tegenover dat er met deze theorie geen zekerheid over het geslacht kan worden gegeven: na 12 weken kan de Nub theorie in ongeveer 75% van de gevallen het juiste geslacht voorspellen. Dat is meer dan 50%, maar nog lang geen 100%.

 

Als je nog een weekje extra geduld hebt en de echo in week 13 laat maken, dan verhoogt de kans dat het juiste geslacht voorspeld wordt aanzienlijk: in week 13 is de voorspelling aan de hand van de Nub theorie namelijk in 95% van de gevallen juist. Maar als je liever helemaal zeker wilt zijn van de geslachtsbepaling, dan kun je dus beter op de pret echo of de 20 weken echo wachten.

 

De Ramzi Theorie

 

De Ramzi theorie is een andere theorie waarmee het geslacht van je baby al in een vroege fase van de zwangerschap zou kunnen worden bepaald. Deze theorie kan zelfs nog eerder dan de Nub theorie worden toegepast, met de Ramzi theorie zou je namelijk al vanaf de zesde week zwangerschap het geslacht van je baby kunnen vaststellen.

 

Hoe werkt de Ramzi theorie?

 

Hoe werkt deze theorie? De Ramzi theorie maakt ook gebruik van een echo. Maar tijdens de echo wordt er niet naar de baby zelf gekeken, in plaats daarvan wordt er naar de plek van de placenta gekeken. De placenta is op de echo te zien als een langgerekte, lichte vlek die zich in de buurt van het embryo begeeft. Voor de Ramzi-theorie is het relevant of deze vlek zich links of rechts van het embryo begeeft.

 

Het is hierbij wel belangrijk of je een inwendige of een uitwendige echo maakt, omdat het beeld in het geval van een uitwendige echo gespiegeld is. Maak je een inwendige echo? Dan krijg je volgens de Ramzi theorie een meisje als de placenta zich aan de linkerkant van het embryo bevindt. Bevindt de placenta zich aan de rechterkant, dan kun je concluderen dat je zwanger bent van een jongen. Als je een uitwendige echo laat maken dat geldt dus het tegenovergestelde: een placenta aan de rechterkant betekent een meisje en een placenta aan de linkerkant betekent een jongen.

 

Omdat de Ramzi-theorie al na zo’n 6 weken toe te passen is, kun je aan de hand van deze theorie dus tijdens de allereerste echo (de termijn-echo) al een voorspelling over het geslacht van je kindje doen. Natuurlijk is het ook hierbij wel relevant of deze theorie betrouwbaar is. Leidt de theorie ook daadwerkelijk tot juiste voorspellingen?

 

Is de Ramzi theorie betrouwbaar?

 

De theorie is afkomstig van de echoscopist Saad Ramzi Ismail, aan wie de theorie ook zijn naam te danken heeft. Ramzi deed onderzoek naar de relatie tussen de positie van de placenta en het geslacht van de baby. Hij concludeerde dat je, door naar de placenta te kijken, in 97% van de gevallen het juiste geslacht kunt voorspellen. Dat klinkt dus vrij betrouwbaar, maar deze resultaten zijn nooit in ander wetenschappelijk onderzoek herhaald. Sterker nog, meestal blijkt dat deze theorie geen enkele voorspellende waarde heeft.

 

Als je na de eerste echo erg nieuwsgierig bent, kun je dus prima aan de hand van de Ramzi theorie fantaseren over het geslacht van je baby. Maar verwacht niet dat het erg betrouwbare resultaten gaat opleveren. Daarvoor zul je toch nog eventjes geduld moeten hebben.