Geslachtsbepaling met de nub-theorie: Is het mogelijk?

Geslachtsbepaling in het eerste trimester? De nub-theorie zou het mogelijk moeten maken. Maar hoe werkt deze methode en is de nub-theorie betrouwbaar? We hebben een expert gevraagd.

 

Wat is een “nub”?

“Nub” komt uit het Engels en betekent ” knobbel” of “stompje”. Dit verwijst naar het kleine uitsteeksel in de genitale zone van de foetus dat zichtbaar is op het echografisch beeld in de vroege stadia van de ontwikkeling. In de loop van de zwangerschap ontwikkelen zich uit de genitale bult de penis en de testikels of de clitoris en de schaamlippen.

Wat is de nub theorie?

is de nub theorie betrouwbaar of niet?Op verschillende zwangerschapsfora wordt altijd gesproken over de zogenaamde nub-theorie. Maar wat betekent het precies en wat heeft de “nub” er mee te maken?

De nub-theorie is een methode voor geslachtsbepaling in het eerste trimester van de zwangerschap. De kleine nop in het genitale gebied wordt verondersteld te helpen met dit. Volgens de nub-theorie wordt het geslacht herkenbaar op basis van de richting of hoek van de nub. Met behulp van echografie kan de arts tijdens het eerste trimester de nub zien en een wiskundige berekening maken om het geslacht te bepalen.

Wordt het een meisje?

Een andere benadering van de nub-theorie berekent het geslacht op basis van de hoek van de nub ten opzichte van de wervelkolom. Als dit kleiner is dan 30°, moet het een meisje zijn.

Wordt het een jongen?

Als het een jongen is, wijst de nop meer naar het hoofd of maakt een hoek van meer dan 30 graden met de ruggengraat.

Nub theorie: betrouwbaar of niet?

Hoewel de meeste ouders er in de eerste plaats voor willen zorgen dat hun kind gezond wordt geboren, willen sommigen liever invloed hebben op het geslacht van hun ongeboren kind. Naar verluidt zijn er methoden waarmee de kans op een jongen of een meisje kan worden berekend, bijvoorbeeld met behulp van de ovulatiekalender. Vanuit wetenschappelijk oogpunt blijft het een 50-50 kans. En zelfs een geslachtsbepaling in een vroeg stadium van de zwangerschap blijft gewoon onnauwkeurig. Dus zelfs met de NUB-theorie is het moeilijk om een betrouwbare voorspelling te doen in het eerste trimester. Dr. Heling maant ook tot voorzichtigheid:

“De methode is erg onzeker. Nauwkeurige gegevens over de kwaliteit van de verklaring ontbreken. Als er al sprake is van een trend.”

En zelfs na het verstrijken van deze termijn is het vaak nog moeilijk om het geslacht correct te bepalen, omdat niet elke baby per se staat te popelen om zich te laten zien. Anatomisch is het geslacht met zekerheid vast te stellen vanaf de 22ste week. Ook al zijn veel ’to be’ ouders heel nieuwsgierig naar het geslacht van de baby, in een vroegtijdig stadium blijft het gissen. Hetzelfde geldt voor de Ramzi theorie waar een tijdje geleden een hele hype om ontstond.

Eigenlijk, het geslacht van de baby is secundair. Het is veel belangrijker dat je baby gezond en gelukkig geboren wordt, nietwaar?