Wanneer je zwanger wordt, is een van de spannendste vragen of de baby een jongen of een meisje wordt. Natuurlijk kun je ook bij de geboorte verrast worden, maar de meeste mensen kijken al tijdens de zwangerschap uit naar de echo waar de eerste voorspelling wordt gedaan. Normaal duurt het tot week 20 totdat je eindelijk het geslacht te horen krijgt. Er wordt dan ook vaak naartoe geleefd omdat deze echo heel speciaal is. Maar de Ramzi theorie zegt het antwoord te hebben! Al vanaf week 6 zou je het geslacht kunnen bepalen.
Maar wat als je zelf, zonder enige kennis, het geslacht zou kunnen bepalen in het prille begin van de zwangerschap? Laten we zeggen, bijvoorbeeld, in de 6e week van de zwangerschap? Zou je het dan al willen weten? Als dat zo is, dan zal de Ramzi theorie je zeker interesseren!
De Ramzi Theorie
De Ramzi theorie zegt dat je het geslacht van een baby al zes weken na de conceptie kunt voorspellen. Je hoeft alleen maar naar de plaats van de placenta te kijken: ligt die links in de baarmoeder, dan wordt het een meisje, ligt hij rechts, dan wordt het een jongen.
In ieder geval werd destijds beweerd dat de theorie op meer dan 5.300 vrouwen was getest. Daartoe werd de positie van de placenta bepaald in de 6e week van de zwangerschap en later, tussen de 18e en 20e week, werd het geslacht bepaald via echografie. Het resultaat: in 98 tot 99 % van de gevallen kwam de voorspelling overeen met het later vastgestelde geslacht!
Wetenschappelijk artikel
De wetenschappelijke studie die gepubliceerd werd over de Ramzi theorie zorgde voor veel opschudding. Iedereen had het erover en tegenwoordig is deze methode nog regelmatig een gespreksonderwerp bij zwangere vrouwen.
De studie werd al snel door wetenschappers en gynaecologen als zeer onwaarschijnlijk bestempeld. Enkele weken later was het ‘baanbrekende’ onderzoek ook niet meer te vinden op internet. Het lijkt er dus op dat de Ramzi theorie een stunt was en dat er simpelweg geld mee verdiend moest worden.
Is de Ramzi Theorie betrouwbaar of niet?
Ook al lijkt de Ramzi-methode een wetenschappelijke studie, uiteindelijk is deze waarschijnlijk net zo betrouwbaar als de conceptiekalender of de vorm van de buik als aanwijzing voor het geslacht. Veel gynaecologen betwijfelen of deze methode echt betrouwbaarder is dan een gokje wagen. Wil je meer weten over andere theorieën, lees dan ons artikel over de nub theorie.