Standaard vinden er tijdens de zwangerschap meestal twee echo’s plaats: de termijnecho, na ongeveer 10 tot 12 weken zwangerschap, en de 20 weken echo, na ongeveer 18 tot 21 weken zwangerschap. Tijdens de termijnecho wordt bepaald hoe lang je precies zwanger bent en wanneer je ongeveer bent uitgerekend. Ook kan er worden gekeken of het embryo zich goed ontwikkeld. Tijdens de 20 weken echo wordt er gekeken of de baby geen medische afwijkingen heeft. In beide gevallen gaat het dus om een medische controle. Maar naast deze twee medische echo’s heb je ook nog de mogelijkheid om zelf een pretecho te laten maken. Maar wat is een pretecho nou precies? In dit artikel bespreken we wat een pretecho precies inhoudt, wanneer deze plaatsvindt en of je tijdens een pretecho het geslacht van je baby kunt herkennen.

 

Wat houdt een pretecho precies in?

 

wat is de pretecho preciesEen pretecho is een echo die, zoals de naam al suggereert, voor de lol plaatsvindt. Hierin onderscheidt de pretecho zich dus van andere echo’s, zoals de termijnecho, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Bij deze echo’s draait het echt om de medische controle van de baby. Om deze reden worden deze echo’s ook vergoed door de zorgverzekering. Maar bij een pretecho vindt er geen medisch onderzoek plaats, de echoscopist zoekt hierbij dus niet actief naar eventuele afwijkingen. Ook krijg je deze echo niet vergoed.

De pretecho is dus ook geen vervanging van de medische echo’s. Het is een aanvulling voor ouders die het bijvoorbeeld leuk vinden om extra beelden van hun baby mee naar huis te kunnen nemen. Ook is het vaak mogelijk om extra vrienden en familie mee te nemen naar deze echo (terwijl bij medische echo’s alleen de partner welkom is).

 

 

Wanneer vindt de pretecho plaats?

 

Omdat je de pretecho zelf kunt inplannen, kan hij in principe op ieder moment plaatsvinden. De pretecho vindt over het algemeen namelijk niet in het ziekenhuis plaats, maar bij een extern bureau. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met de juiste timing van de echo.

Als je een pretecho laat uitvoeren omdat je graag mooie beelden van je kindje mee naar huis wilt nemen, kan het verstandig zijn om deze echo vóór de twintigste week te laten doen. Hierna is de baby namelijk zo groot dat hij of zij niet meer volledig op het beeld past. Maar als je de echo te vroeg laat uitvoeren, dan kan het natuurlijk zo zijn dat er nog weinig te zien is. De timing is ook relevant voor mensen die benieuwd zijn naar het geslacht van hun kindje. Wat ons bij de volgende vraag brengt:

 

Kun je bij de pretecho het geslacht herkennen?

 

Of je het geslacht van je kindje op de echo kunt herkennen, hangt ervan af in welke fase van de zwangerschap je de echo laat maken. Het geslachtsorgaan van de baby moet zich immers al ver genoeg hebben ontwikkeld om duidelijk te herkennen te zijn. Vanaf week 11 begint dit geslachtsorgaan zich, zowel bij jongens als bij meisjes, te ontwikkelen. Maar het duurt nog even voordat het duidelijk is of het om een piemeltje of een clitoris gaat.

Over het algemeen is het vanaf week 17 mogelijk om het geslacht betrouwbaar vast te stellen. Als je de pretecho dus rond deze tijd laat maken, dan kun je de echo ook gebruiken om erachter te komen of je een jongetje of een meisje gaat krijgen. Geef dan wel duidelijk aan dat je benieuwd bent naar het geslacht van de baby, dan kan hij of zij hier rekening mee houden tijdens het uitvoeren van de echo.