Ze zijn momenteel moeilijk te missen. De “Huggy Wuggy” knuffel en zijn roze partner “Kissy Missy” zijn helemaal in. De aapachtige enge nieuwe trend: huggy wuggy knuffelsknuffeldieren met pluizige vacht en lange ledematen lijken eigenlijk best schattig. Maar hun wijd opengesperde monden met rijen vlijmscherpe tanden geven een ander beeld. Experts waarschuwen echter voor dit fenomeen. We hebben voor ouders enkele tips samengesteld hoe je met deze nieuwe Huggy Wuggy trend om kunt gaan.

Ondanks of misschien wel dankzij de griezelfactor, zijn de knuffels ook populair bij kinderen. Oorspronkelijk komen de personages uit het videospel “Poppy Playtime“. In het horrorspel, dat bedoeld is voor volwassenen, dwaalt de speler door een niet meer gebruikte speelgoedfabriek en ontdekt dat de producten tot leven zijn gekomen en in bloeddorstige monsters zijn veranderd. Het blauwe schepsel met scherpe tanden probeert de hoofdpersoon te omhelzen tot hij “barst”.

 

Deskundigen waarschuwen voor de Huggy Wuggy trend

Het spel, dat in 2021 werd uitgebracht, kreeg grote bekendheid via platforms als YouTube, Twitch, Instagram, Roblox en TikTok. Je vindt er niet alleen klassieke “Let’s Play”-clips en muziekvideo’s, maar ook min of meer creatieve montages waarin mensen via technische kunstgrepen door monsters worden achtervolgd of “Huggy Wuggy” en zijn collega’s in bekende tekenfilmseries worden geknipt. In Groot-Brittannië is het spel trouwens al zo populair dat scholen ervoor gewaarschuwd worden omdat kinderen in de pauzes de een of de ander omhelzen en dreigementen fluisteren.

 

Griezel fenomenen

Enge fenomenen zoals Huggy Wuggy kunnen kinderen van slag maken en bang maken. Vooral voor jongere kinderen is het vaak moeilijk te doorzien dat de verhalen rond dit personage fictief zijn. Bovendien kan de combinatie van speelgoedpoppen en horrorelementen bijzonder beangstigend zijn voor kinderen.

 

Tips voor ouders

 

  • Informeer jezelf over actuele mediaverschijnselen om de ervaringen van je kind te kunnen classificeren.
  • Volg geen twijfelachtige trends: Knuffelige pluche figuren met enge monden horen niet thuis in de kinderkamer.
  • Neem contact op met andere ouders als Huggy Wuggy bijvoorbeeld een onderwerp is op school of de kleuterschool. Zoek naar gemeenschappelijke manieren om er mee om te gaan.
  • Maak oogcontact met je kind en bied een open oor.

 

Lees ook onze andere blogs door